Over Legal Houdini

Legal Houdini is de handelsnaam waaronder Johan T. Jol (naast zijn dienstverband bij ABN AMRO Bank N.V.) (op beperkte schaal) als zelfstandig ondernemer juridische (management) werkzaamheden verricht. Onder Legal Houdini Academy geeft Johan als zelfstandig ondernemer cursussen en presentaties.

De naam Legal Houdini is afgeleid van Harry Houdini, de bekende goochelaar en boeienkoning, vgl. Wikipedia verwijzing.

Houdini werd vooral beroemd door zijn vermogen om aan alle boeien te ontsnappen. Legal Houdini staat niet voor het ontsnappen aan de juridische boeien, maar voor het ontrafelen van juridische knopen. In het boek "The Houdini Solution" omschrijft Ernie Schenck de Houdini Solution aldus: “to put creativity and innovation to work by thinking inside the box”. Anders gezegd en toegepast op Legal Houdini: Legal Houdini zoekt een oplossing voor juridische problemen die binnen de juridische kaders blijft. Legal Houdini haalt (slechts) de juridische kink uit de kabel, vandaar de slogan: To straighten out the legal hitch

Johan Jol is vanaf 1989 werkzaam geweest als advocaat en bedrijfsjurist. Hij is, ook in de jaren dat hij als manager van de juridische afdeling van NIBC Bank  optrad, zijn voorliefde voor het juridische metier niet verloren. In zijn tijd als advocaat trad Johan ook zeer regelmatig op als curator en vanuit die periode is zijn echte specialiteit ontwikkeld, het insolventierecht. In de laatste jaren specialiseert hij zich bijzonder op het terrein van het internationale insolventierecht, zie ook de Case Study.

Onder de naam Legal Houdini Academy geeft Johan Jol regelmatig voordrachten over onderwerpen vanuit de juridisch-financiële optiek en treedt hij op als zelfstandig docent en  voor onder andere Sdu Opleidingen, UPLawCentrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs, Lexlumen en Permeduc. Tussen 2011 en 2013 was hij als assistant professor verbonden aan de Thomas Jefferson Law School van San Diego voor het vak International Comparative Bankruptcy law. 

Hij is lid van de Vereniging voor Rechtsvergelijkend en Internationaal Insolventierecht, een fellow van INSOLAD, fellow van INSOL en lid van INSOL Europe.

Johan Jol is thans als senior legal counsel in dienst van ABN AMRO Bank N.V. en is in verband daarmee niet beschikbaar voor werkzaamheden die rechtstreeks tegen ABN AMRO Bank N.V. zijn gericht of waaruit een belangenconflict ontstaat of zou kunnen ontstaan.

Sinds 1 december 2017 is Johan tevens lid van de Examencommissie Beroepsopleiding advocaten van de Nederlandse Orde van Advocaten en is hij evenmin beschikbaar voor werkzaamheden die daarmee (potentieel) kunnen conflicteren.

Hij benut zijn kennis en ervaring voorts via Legal Houdini en de Legal Houdini Academy. Hij beschikt in verband daarmee over een VAR-verklaring en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Sinds 1 september 2015 is hij tevens verbonden aan de Afdeling Bedrijfswetenschappen, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden. Hij geeft voorts regelmatig les voor de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Legal Houdini volgt de huidige ontwikkelingen op de voet, zie onder Know-how. Zie voor de cursussen en presentaties, de Legal Houdini Academy. Legal Houdini is ook op Twitter te vinden.

De uitingen op deze website zijn uitingen van (en de verantwoordelijkheid van)  Legal Houdini en Legal Houdini Academy.  Zie verdere informatie onder Algemene voorwaarden

 

Choose your langsadfage
Nederlands | English
Zoeken
 

Case 04/12

Herpositionering juridische functie

Onderneming A denkt na over de positionering van de juridische functie. Alleen: met wie doet u dat eigenlijk: het hoofd Juridische Zaken, de externe advocaat of een executive search bureau?Lees de hele case

Nieuws

Contact

Legal Houdini
Mobiel +31 651283011
info@legalhoudini.nl